Stig Skovlind - Månedens musikprofil i oktober 2020

Stig Skovlind – Kaffeorkestret (Oktober 2020)

Du kan i månedens musikprofil lære  Stig Skovlind bedre at kende. Stig Skovlind og hans orkester Kaffeorkestret har netop udgivet sangen “Jeg skal hilse fra Havana”, som i disse dage spreder glæde og gode vibes i det danske land. Du kan her læse nærmere omkring hans rejse, hvad han har lært og ikke mindst hvordan sangen “Jeg skal hilse fra Havana” blev skabt.

En barndom med musik og sang

I Stigs barndom var musik og sang en stor del af fællesskabet, når familien var samlet. Klaveret var et centrum i familien og det inspirerede Stig til selv at begynde og spille klaver. Med en stor interesse for klaver blev Stig sendt på den lokale musikskole. Her fik han lagt fundamentet for sin musikalske viden og det var her han lærte at læse noder.

Efter at have gået på skolen i noget tid og lært at spille klassiske kompositioner, som f.eks. Für Elise, begyndte han at kede sig og kunne mærke at han synes det var sjovere selv at finde på hvad der skulle spilles.

Talentfuld håndboldspiller, der blev til talentfuld sangskriver

I sine senere teenageår var det idræt der fyldte. I stedet for at spille klaver, spillede Stig nu fodbold og håndbold.

Da Stig var blevet senior håndboldspiller kom han til skade med sit knæ og imens hans ben helede, fik han tankerne hen på sin musik igen. 

Musikken fik igen så meget fat i Stig Skovlind at han var blevet professionel musiker da hans knæ var helet. Musikken var nu blevet hans levevej og han skrev i 1984 hele repertoiret til et punk band der hed “Tonight”.

Han spillede mange koncerter med bandet Tonight. Stig fortæller at man dengang kunne lave en koncert karriere som musiker ved at spille til gymnasiefester. Et marked der ikke rigtigt er der i dag. 

Droppede ud af orkester for at rejse til Sydamerika

Efter som 21 årig at have spillet en del koncerter med bandet Tonight ville Stig noget andet. Sydamerika havde en stor tiltrækning hos ham, så han pakkede sin taske og tog afsted. Stigs rejse til Sydamerika tændte en glød i ham og var startskuddet til den musik han laver i dag. Efter rejsen kunne Stig mærke dybt i sig at han var sangskriver.  

Da Stig kom hjem fra Sydamerika opsøgte han en fyr der hed Hans. Hans var dygtig til programmere den tids klassiske lyde, på sin Atari computer. De fik sammen lavet nogle demobånd og sendte dem rundt til pladeselskaber.

Stig betegner sig selv som værende lidt naiv dengang. I den forstand at han troede at når man skrev en sang, så vil hele verden komme til at elske den. Når han tænker tilbage tænker han at han nok lidt “levede i sin egen kaffekop”.

“Selvom at man ikke opnår det man gerne vil, så er der ofte sidegevinster”

 

Selvom at han ikke opnåede det han dengang troede han vil gøre, lærte han en vigtig lektie. En lektie der til den dag i dag, minder ham om, at selvom man ikke opnår det man gerne vil, så er der ofte sidegevinster.

Hans og Stig startede nemlig sammen et festorkester og det festorkester, er det som Stig siden da, har levet af at spille med. Orkestret hedder “Beverly Hills Orchestra”.

Stigs drøm om at realisere hans egen musik stoppede dog ikke. Han gik nemlig samtidig ud af et andet spor og lavede et orkester der hed STICK. Orkestret dannede Stig i slutningen af 1980’erne. Stil og vibe var Toto og west coast inspireret.

Orkestret blev af chefen for Montmartre i København, kaldt for Danmarks mest lovende rockorkester.

“Man skal ikke synge efter andres interesser”

 

De talte med en del pladeselskaber, men alle pladeselskaberne var meget styrende. Stig og Hans blev hurtigt en kastebold. Stig forklarer at han har erfaret at man skal ikke synge efter andres interesser, ellers kan man ikke lave andet. Når man først har sagt ja til det ene, bliver man hurtigt tvunget til at sige ja til noget andet også.

Aftale med Sony Music og udgivelse af soloplade

Det endte med at de fik en aftale med Sony Music, på deres label der hed Columbia. De udgav her albummet Busborg. Albummet havde dette navn, fordi forsangeren hed Peter Busborg. De indspillede pladen i Easy Sound Studiet og fik det produceret af Henrik Lund. Det var Henrik som tog dem ind og lavede en produktionsaftale, hvilket betød at han producerede albummet for så efterfølgende at kunne sælge det til et pladeselskab.

 

I 1993 blev pladen Busborg udgivet og de blev det næstmest spillede nummer på P3, med deres covernummer “Mighty Quinn” (oprindeligt var lavet af Bob Dylan). De tog efterfølgende på en promotion tour med velkendte navne i musikbranchen. Efter de havde spillet sammen i noget tid, opsagde Peter Busborg samarbejdet med Stig Skovlind, da Peter gerne vil fortsætte alene med sin musik.

Den anden bror i Easy Sound Studiet havde dog hørt nogle af Stigs demoer og vil gerne arbejde videre med Stig. 

Broren hed Niels Erik Lund, og sammen med Stig gik de i gang med at producere albummet der kom til at hedde “Coffee & Love” og udgav det på Easy Records. Niels Erik Lund har udtalt at det var den mest velproducerede plade der er lavet i hans lydstudie. En af grundene til dette var at de brugte Lars Nissen som lydtekniker. Lars er stadig i dag Stigs faste lydtekniker. Stig Skovlind fortæller at Lars Nissen ud over at være en super dygtig lydtekniker også er super dygtig til at guide musikere i processen, hvilket er af stor værdi set i forhold til den komplette produktion.

 

Stig kæmpede sin vej med at få spillejobs til pladen og drømte nu om at kunne komme til at arbejde med denne type musik. Stilen på pladen var meget rytmisk, som man blandt andet og så kender det fra caribisk musik. Han var dog desværre nødt til at smide håndklædet i ringen på dette projekt, da der ikke var nok spillejobs. Det var dog ikke fordi han savnede at komme ud og spille da han spillede med sit festorkester hver weekend, men han savnede at komme ud og spille nogle koncerter der udtrykte mere den kunst han selv bar rundt på.

Fik øjnene op for Buena Vista Social Club og rejste til Havana første gang i 1999

I en tid hvor Stig spillede ca. 60-70 jobs om året med sit festorkester, fik han øjnene op for Buena Vista Social Club.

Han rejste derfor i 1999 som 36 årig til Havana for at blive klogere på denne genre. Han mødte her en ung pianist ved navn Julio, der til forskel for de fleste andre på Cuba kunne flydende engelsk og det endte med et fantastisk venskab. Kontakten blev holdt og i 2003 tog Stig igen til Havana og medbragte denne gang sit festorkester. De fik indspillet nogle af deres covernumre med cubanske musikere, hvilket skabte nogle super gode historier de kunne bruge i deres markedsføring af deres musik, da de kom hjem til Danmark igen.

Fundraisede CD projekt og fik omtale i Gaffa

Efter den gode omtale Stig og hans orkester havde fået med deres indspilning på Cuba, aftalte Stig med Julio i 2003, at de skulle lave en plade sammen, omkring noget af Stigs egen musik. Der var ingen penge at gøre med, så Stig startede et projekt han kaldte “Projekt 500”. Det gik ud på at han fandt 500 personer der gerne vil købe CD’en og efterfølgende kunne han da få lov af sin bank til at låne 100.000 kr. til projektet. 

Projektet gav stor interesse hos medierne og fik blandt andet omtale i Gaffa. 

Udgav i 2004 CD’en “Breaking News From The CoffeeShop”

Efter de havde fået banken med gik de i gang med at indspille pladen. Julio kom derfor til Danmark for at indspille pladen “Breaking News From The CoffeeShop”. Det var en omkostelig affære til flybilletter mv. men i sidste ende fik de projektet færdigt. Når de skulle ud og spille, var der minimum 8 mand med, så det kostede oftest mere at komme ud og spille end den betaling de kunne få. Projektet endte derfor desværre også til sidst med et håndklæde i ringen, da det blev for dyrt i længden at holde kørende.

Forelskelse startede Stig Skovlinds sangskrivning på dansk og endte ud med albummet “Nærmeste Solopgang”

Omkring 2005/2006 stod det stille i nogle år imens Stig koncentrerede sig om familielivet. Han spillede dog ligesom han hele tiden havde gjort stadig koncerter med sit festorkester.
Efter en skilsmisse, fandt Stig kærligheden igen og den nye kærlighed satte for alvor gang i nye melodier. Stig får komponeret nye sange på klaveret og overvejer nu hvad han skal stille op med dem. Efter nærmere overvejelse, beslutter sig for at skrive nogle sange på dansk. 

Stig får lavet omkring 12-14 sange og begynder han at spille intime stue koncerter. Der er her en der hører hans sange og personen har sit eget lydstudie. Personen hedder Peter Sundberg og han bliver meget berørt over Stigs sange. De aftaler at lave et samarbejde omkring indspilning og udgivelse. 

Efter et forsøg med en producer, ender de med at få fat på Stigs faste lydtekniker Lars og det ender med at Lars og Stig sammen producerer pladen.

Det var drømmen at pladen skulle spilles på P4, men det lykkedes desværre ikke, i stedet blev den spillet en del på P5. Da der pga. den manglende udbredelse af albummet ikke var så mange der kendte Stig, var det svært at få store jobs, så han tog i stedet ud med sin guitarist og lavede duo jobs, på caféer og restauranter.

Release koncert til Kaffe og Kærlighed den 4. november 2016
Foto fra releasekoncert til EP’en “Kaffe og Kærlighed”. (Fotograf: Susanne Benz)

EP’en “Kaffe & Kærlighed” lagde fundamentet for den caribiske stemning i Stig Skovlind’s musik

I 2016 beslutter de sig for lave en EP sammen. Det er her Peter Sundbergs overbevisning at Stig bedst vil kunne positionere sig inden for det caribiske univers. Stig synes det er lidt farligt at gå 100% ned af dette spor, da det er meget en niche. Han ønsker derfor også at det skal være lidt vestligt og poppet.

Stig havde nogle gode numre fra sine 2 engelske albums, som mange danskere ikke kendte til, så de vælger at genindspille disse på dansk. Efter Stig havde lavet denne EP, var han ikke i tvivl om at det var inden for dette univers at hans plads var med hans musik. Sangene fra EP’en “Kaffe & Kærlighed” er derfor også nogle af dem du kan forvente at høre hvis du er til koncert med Stig Skovlind.

Stig Skovlind release koncert for Singlerne i 2018
Foto fra releasekoncert til albummet “Singlerne”. (Fotograf: ThinkaLike)

Stoppet på gaden på grund af album udgivet i 2018, der hedder “Singlerne”.

I 2018 udgav Stig Skovlind og Peter Sundberg endnu et album på Peter’s label  “Giant Sheep Music”, der hedder “Singlerne”. Stig betegner dette album som en blanding af alt det musik han havde lavet igennem tiden. Det kom bredt ud og han er flere gange blevet stoppet på gaden af folk der er blevet berørt af sange fra albummet. 

Et par af de populære sange fra albummet hedder “Min fine ven”, der er en sang Stig skrev til sin bedste ven og en sang der hedder “Hvis det ikke er ægte”, som også har nogle rigtig fine nuancer i sin fortælling.

Stig blev med albummet ikke verdensberømt, men solgte 150 billetter til hans releasekoncert, hvilket var et stort skridt i forhold til hvor mange han kunne tiltrække tidligere. Det større publikum var med til at han også selv fik større selvtillid og troen på at han var på rette vej.

Held i uheld, skabte Stig Skovlinds til dato største hit “Jeg skal hilse fra Havana”

Efter en tur til USA i 2019 væltede Stig på et løbehjul og kom til skade med sit knæ igen. Han sad her i 3 måneder med sit smadrede knæ og følte at han var ved at miste alt det han lige havde bygget op.
Imens han sad der tænkte han også “Nu skriver du den bedste sang du nogensinde har skrevet”. Han kontaktede derfor sin cubanske ven Julio og de aftalte at Julio skulle komme til Danmark, så de kunne få lavet noget musik sammen igen. Det endte med at de spillede 3 udsolgte koncerter i efteråret 2019.

Det kostede en del for Stig at have Julio i Danmark i denne tid, på grund af flybilletter mv, men det var det hele værd. Det gav Stig retningen på det han laver i dag og som han ved han kan arbejde med resten af sit liv. 

Før Julio rejste tilbage til Havana, indspillede Julio klaveret til sangen ‘Jeg skal hilse fra Havana’ i soveværelset hos Stig. Hele den vibe Stig og Julio havde haft den seneste tid, endte ud i denne indspilning af klaveret og har givet noget helt specielt til sangen ‘Jeg skal hilse fra Havana’. Dette er blot en af de detaljer der er magisk ved denne sang. Derudover har det også været en bevidst tanke fra Stig at skrive sangen som et postkort. Hvis man lytter efter vil man derfor få følelsen af at hver enkelt linje i versene svarer til at man sidder og kigger på et postkort.

Sådan blev videoen til “Jeg skal hilse fra Havana” lavet

Der kom super godt respons fra alle der hørte Havanasangen og drømmene hos Stig gik nu amok. Han betegner det som lidt a la da man var ung og man kunne få “alle de der vanvittige drømme der ikke havde noget med virkeligheden at gøre”.

Drømmene ledte dog til at Stig og hans gode ven Jørgen Faurschou købte flybilletter til Havana til slutningen af januar 2020. Havanasangen var allerede på det tidspunkt færdig, men Stig følte at en sang som denne, med alt dens magi, skulle have “hele armen”.

 

De besluttede i videoen at køre Julios klaver igennem hans by Trinidad stående på en hestevogn. Det er ikke noget man hverken ser eller gør hver dag, så Stig føler det giver noget helt specielt til videoen. De kombinerede dette med en masse billeder af gadeliv og dansere, der tilsammen skabte den rigtige følelse i videoen. Til at filme de flotte billeder fik de 3 lokale videofotografer til at hjælpe og færdiggjorde efterfølgende videoen, da de kom tilbage til Danmark.

Videoen blev udsendt den 18. august og er i dag set mere end 200.000 gange på Facebook. At den er set så mange gange tænker Stig bl.a. har noget at gøre med at der er så meget fokus på glæde, fællesskab mv. i videoen, som er nogle af de ting de fleste gerne ser vokse i denne tid.

 

Havanasangen har nu fået så meget medvind at Stig har måttet besvare henvendelser fra hele norden. Flere af disse har været tilkendegivelser fra folk der har fortalt hvor meget sangen betyder for dem. At Stig allerede har berørt så mange mennesker med sin Havanasang betyder utrolig meget for ham.

Stig Skovlinds vigtigste marketingkanal er Facebook

Da videoen til Havana udkom var Youtube lukket ned, grundet den forhandling der var igang med Koda. Dette gjorde dog ikke så meget mener Stig, da han ikke har tiden til at være alle steder som enkeltmand. Stig koncentrerer sig mest om at bruge sin energi på Facebook og Instagram, hvor han har erfaret at hans publikum er. Indtil for 1 måned siden var der 2800 følgere på hans Facebook side, men efter at Havana sangen er udkommet er hans antal af følgere vokset med over det dobbelte. 

Gode råd til andre der vil lave sin egen musikvideo

Stig Skovlind tænker at det der er lykkedes for ham personligt, først og fremmest er at han har tænkt over hvad det er der gør ham glad som artist og hvad han godt selv kan lide. Hvilke typer af oplevelser det er der rører ved ham personligt. Alt det som der bliver afspejlet i Havanna videoen, er derfor ud fra denne tanke. Hans anbefaling til andre der vil lave en musikvideo på samme måde, vil på denne måde være at fokusere på dette og så ikke mindst tage ens vigtigste elementer fra sin brandmanual, hvis man har sådan en og få dem ind i sin video.

Brandmanual til markedsføring af sin musik

Stig har fået lavet en brandmanual til sin musik, der ligger foran ham hver dag. I denne brandmanual er der bl.a. information omkring hvilke farver der er vigtige for hans identitet og 7 stikord som tilsammen skaber den følelse der afspejler hans brand. 

Stig har både farver og stikord foran ham når han sidder og arbejder på sine sociale medier. Når han laver sine opslag tjekker han altid om han har husket at have elementer med fra sin brandmanual. Denne tilgang til at arbejde med sit brand, har han erfaret gør at hans publikum bedre genkender hans brand, samt at han også selv bliver mere bevidst omkring den identitet han har.

Sådan har Corona påvirket Stig Skovlind og hans musik

Coronakrisen har påvirket Stig Skovlinds musik således at han ikke har haft nogen indtægt fra sin musik i hele 2020. Han gik på a-kassen i marts og hoppede ud af a-kassen i august, da der blev åbnet op og der igen var jobs i kalenderen. Da de kom i gang med august måned faldt alle spillejobs så væk igen. Det der redder Stig i dag er stadig hans forsikring fra ulykken med hans knæ.

Stig arbejder nu på en EP, der skal følge op på Havana sangen og det er her hans egen kassekredit han trækker over for at få det til at få den skabt. Han er på den måde all-in i forhold til sin musik i øjeblikket.

Elsker at optræde live med sin musik

Stig elsker mest af alt at optræde live. Han fortæller at han altid været god til at samle gode musikere, hvilket gør at man får en helt unik oplevelse til hans koncerter.

Stigs holdning til musik er at man skal lyde som sig selv og det gør de musikere han arbejder sammen med derfor også. Det er på den måde også deres egen lyd de kommer med på scenen. 

Når musikerne kommer med deres egen lyd, får publikum på den måde også forskellige oplevelser til koncerterne, selvom det er de samme numre de spiller, da der kan være variation i hvem der spiller med i orkestret.

Stig Skovlinds orkester hedder stadig i dag Kaffeorkestret og har heddet det lige siden han startede med at synge på dansk.

Kaffeorkestret
Kaffeorkestret (Fotograf: ThinkaLike)

Stig Skovlind og Kaffeorkestret står klar til at komme ud og spille koncert for dig

Skal du have et brag af en fest og gang i den caribiske vibe, så står Stig Skovlind og Kaffeorkestret klar til at spille for dig. Stig betegner det således at han aldrig har været mere skarp til at spille live end han er lige nu. Han føler sig hel som musiker med alt det han har oplevet. Stig elsker at være på scenen, her føler han sig tryg og at han kan være sig selv. Stig kan tilbyde at komme ud og spille både små jobs med 2 mand og op til et fuldt orkester. Så hvad venter du på, gør din fest lidt gladere med glad musik fra Stig Skovlind og Kaffeorkestret!

Aktuel koncert:

Stig Skovlind & Kaffeorkestret spiller live på Karosserifabrikken i Helsingør d. 29.10. kl. 20 – der er få billetter tilbage til denne koncert. Billeter kan købes her:
https://billetto.dk/e/stig-skovlind-kaffeorkestret-pa-karosserifabrikken-billetter-484238

Stig Skovlinds musikprofil kan findes her:

https://www.danskemusikere.dk/skovlind/