Sådan udgiver du musik digitalt på Spotify og andre streamingtjenester

Udgivelse af musik har de seneste mange år været meget nemmere end det var engang. Der er ikke længere brug for store pladeselskaber for at udgive musikken og gøre den tilgængelig for hele verdenen. Med digital udgivelse på Spotify og andre streamingtjenester er det nemmere end nogensinde før at fungere som sit eget pladeselskab. I hvert fald når det gælder delen med at udgive sin musik.

Udgiv musik på Spotify og andre streamingtjenester.

Vælg musikdistributør ud fra dit behov

De forskellige udgivelsesplatforme har som oftest flere forskellige løsningsmodeller til, hvordan de kan hjælpe dig med at udgive din musik. De fleste har til fælles, at de udgiver din musik på mange flere streamingtjenester end blot Spotify. Det varierer lidt, men ofte er det mere end 70 musikstreamingtjenester.

3 behov du kan overveje, når du skal vælge digital distributør til din musik:

  1. Er der nogen specifikke streamingtjenester, som er vigtigst for dig, at din musik kommer ud på?
  2. Skal du dele dine royalties med andre, eller er det kun dig selv, der deltager på numrene?
  3. Er det vigtigt for dig med dansk support til din musikudgivelse?

Distributører du kan bruge til at udgive din musik digitalt

Der er flere forskellige online-tjenester, hvor du nemt kan udgive din musik på streamingtjenesterne. Det er lidt forskelligt, hvordan du udgiver via de forskellige platforme, og der kan være forskellige priser på, hvad det koster, alt efter hvilken distributionsaftale du laver. Herunder er der opført 8 bud på digitale distributører, som kan hjælpe dig med at udgive din musik på streamingtjenesterne.

Digidi
digidi.dk

GateWay Music
gatewaymusic.dk

 

DittoMusic
dittomusic.com

Tunecore
tunecore.com

Ovenstående er blot nogle af de steder, som kan hjælpe dig med at udgive på streamingtjenester. En søgning på Google efter f.eks. “Udgiv musik” eller “Få musik på Spotify” vil kunne hjælpe dig med at finde endnu flere distributører.

Når du føler, at du har dannet dig et godt overblik over distributører til udgivelse på Spotify og andre streamingtjenester, så sammenlign dem, du har fundet, og vælg den, du føler, passer bedst til dit behov. Der kan være forskel på f.eks. hvor meget det koster at udgive X antal sange pr. måned, og hvor meget af indkomsten du selv får lov at beholde fra afspilningerne på musikstreamingtjenesterne.

Split royalty på musikudgivelse mellem flere musikere automatisk

Hvis I er flere musikere, der er en del af produktionen af musikken, der skal udgives, kan det være smart at vælge et sted, hvor I kan splitte jeres royalty på musikudgivelserne automatisk. Hvis I ikke vælger et sted, hvor det er muligt at splitte royalty på musikudgivelserne, vil en af de deltagende skulle udgive musikken på sin egen konto og efterfølgende stå for regnskab og opdeling af royalty. Dette kan være tidskrævende, og det kan være rart, hvis alt kører så automatisk som muligt. Der er flere af de tjenester, der tilbyder split af royalty på musikudgivelser, og det står ofte under deres priser og abonnementer, om de tilbyder dette.

Split royalties betaling for streaming af musikudgivelse

Husk også at registrere din musik hos koda og gramex

Når du udgiver din musik på Spotify eller andre streamingtjenester, er det royalty, du får betalt, kun for streaminger. Hvis det nummer, du har udgivet, bliver spillet i f.eks. radioen eller et offentligt sted, får du altså ikke penge fra streamingtjenesterne. I stedet skal du sørge for at være registreret hos Koda og Gramex, som er organisationer, der sikrer betaling til musikkens rettighedshavere.

De varetager to forskellige områder, så det er vigtigt, at du er registreret hos dem begge. Gramex fungerer som en rettighedsadministrator for producenter (herunder pladeselskaber og selvudgivere) samt udøvende kunstnere (såsom musikere og artister), der medvirker på musikudgivelser. På den anden side varetager Koda rettighederne for skabende kunstnere, der skriver tekst og musik, herunder komponister, sangskrivere og musikforlag.

Denne artikel er senest opdateret i juli 2023.
Share
Share
Tweet

Tilmeld nyhedsbrev

People Who Like Thisx

Loading...

Log ind